Stravovací úsek

Činnost úseku řídí, organizuje a kontroluje vedoucí úseku. Na úseku pracuje 5 kuchařů, 4 pomocní kuchaři a nutriční terapeutka, s odbornou kvalifikací dle zákona č. 96/2004 Sb. o nelékařských zdravotnických povoláních. 

Pracovníci kuchyně zajištují celodenní stravu - v rozsahu 3 hlavních jídel (snídaně, obědy, večeře) a 2  svačin (dopolední a odpolední). Diabetici na inzulínu dostávají navíc II. večeři. 

Při přípravě pokrmů se zohledňují stanovené diety klientů podle zdravotních potřeb. Rozlišujeme 4 základní diety - racionální, šetřící, stravu pro diabetiky a stravu šetřící pro diabetiky. Šetřící stravu mívají klienti, kteří mají dlouhodobě postižený zažívací trakt (žaludeční vředy, potíže se žlučníkem a slinivkou břišní, po zánětech jater a střev). Tato strava je připravována tak, aby byla nenadýmavá a lehce stravitelná. Jsou vyloučeny smažené pokrmy a těžce stravitelné potraviny (zelí, kapusta, luštěniny, plísňové sýry, škvarky apod.).   

Každou z výše uvedených diet podáváme v případě doporučení lékaře s omezením laktózy (mléčného cukru), kdy omezujeme mléčné výrobky, které mají vyšší obsah laktózy a podáváme pouze tvrdý sýr a malé množství (do 20g) taveného sýru. Mléčné výrobky jsou nahrazovány výrobky sójovými.   

Veškerou stravu podáváme v různých formách úpravy – celá, krájená, mletá, mixovaná, tekuté jídlo - nutridrink, podle schopnosti klienta stravu přijmout. 

Nutriční terapeutka dohlíží na složení jídelníčku, úzce spolupracuje se zdravotními sestrami a ošetřujícím personálem, aby byl pod kontrolou příjem stravy a tekutin u rizikových klientů, řeší individuální diety a potravinové alergie, na doporučení lékaře lze omezit nebo vynechat z jídelníčku některé složky potravy (například vnitřnosti, draslík, vitamín K, sodík). 
Pokud se klient nachází v podvýživě (z důvodu onemocnění zažívacího traktu nebo ledvin, onkologického onemocnění nebo pro poruchou příjmu potravy) a nestačí běžná strava domluví konzultace v nutriční ambulanci Nemocnice Třebíč, kde má lékař nutricionista možnost předepsat speciální doplňkovou výživu.  

V letním období (červenec, srpen, září) vaříme pouze 2x teplé večeře (v úterý a ve čtvrtek). V podzimním a zimním období (od října do konce června) vaříme 3x v týdnu teplé večeře. 

Klienti mohou jíst v hlavní jídelně, kde jídlo vydávají kuchaři. Personál úseku přímé péče servíruje jídlo klientům v menších jídelnách na patrech nebo přímo na pokoji, kde případně s konzumací stravy dopomáhá, dle zdravotního stavu klienta. 

Kuchyně vaří stejná jídla pro klienty i zaměstnance (obědy, večeře).